piyasalar karıştı
Makroekonomik bilgiler, dünya ekonomilerinin belirsizliklerine öncelik vermeye devam ediyor.
Hafta boyunca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını beklenenden fazla artırabileceğine ilişkin beklentiler risk iştahını zayıflatırken, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) getiri eğrisi hedef bandını genişletmesi dünya çapında tahvil getirilerinin yükselmesine neden oldu.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu hafta yaklaşık 25 baz puan, Almanya 10 yıllık tahvil faizleri ise haftalık 20 baz puan yükseldi.
Analistler, söz konusu gelişmelerin dünya genelinde risk algısını artırdığını ve küresel borsalar üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti.
Brent petrolün varil fiyatı, makroekonomik verilerin petrol talebini destekleyebileceğine dair işaretlerle yüzde 6,1 artarak 84,4 dolara yükseldi.
Altının ons fiyatı ise haftalık yüzde 0,4 artışla 1.800 doların altına hızla kapandı.
ABD’de belirsizlik arttı
ABD borsaları bu hafta karışık bir seyir izlerken açıklanan makroekonomik veriler fiyatlamayı zorlaştırdı. Ülkede konut segmenti yavaşlamaya devam ederken, ekonominin diğer alanları farklı sinyaller vermeye devam ediyor.
İlk tahminlerde yüzde 2,9 olarak açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisi, hafta içinde yüzde 3,2 olarak revize edildi. Ülkede haftalık işsizlik başvuruları 216 bin ile beklentilerin altında kaldı.
Ülkede tüketici güven endeksi Aralık ayında 108,3 ile 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu dönemde enflasyon beklentileri yüzde 6,7 ile Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, ülkedeki ikinci el konut satışları yüksek konut kredisi faiz oranlarının da etkisiyle düşüşünü Kasım ayında 10. aya taşıdı.
Buna göre ABD’de konut başlangıçları Kasım’da 1 milyon 427 bin ile üçüncü aya da geriledi. İnşaat izinleri de Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 11,2 gerileyerek 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Öte yandan, Noel tatili öncesi artması beklenen perakende satışların zayıf seyri tüketim segmentindeki payları olumsuz etkiledi.
New York borsasında geçen hafta S&P 500 yüzde 0,20, Nasdaq endeksi yüzde 1,94, Dow Jones endeksi yüzde 0,86 yükseldi.
26 Aralık’ta başlayan haftanın veri takviminde Salı günü toptan stoklar, Richmond Fed sanayi endeksi, Dallas Fed imalat aktivite endeksi ve Çarşamba günü bekleyen konut satışları izlenecek. ABD’de borsalar Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak.
Avrupa borsalarının sakin bir seyir izlemesi bekleniyor.
Avrupa borsaları geçtiğimiz hafta da olsa alım yönlü bir seyir izlerken, önümüzdeki hafta bölge borsalarının sakin bir seyir izlemesi bekleniyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin doğal gaza tavan fiyat uygulaması konusunda anlaşmaya varmasıyla Hollanda’da işlem gören doğal gaz vadeli işlem sözleşmeleri gerilemeye devam ederken, Rusya henüz bu konuda somut bir adım atmadı.
Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi üst üste üçüncü ayda da yatay seyrederken, Almanya’da Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) Kasım’da bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 3,9 geriledi.
Almanya’nın elektrik krizinden etkilenen şirketlere toplam 49 milyar avro, yenilenebilir enerji yatırımları için ise 28 milyar avro sağlanması gündemin merkezinde yer aldı. Paket, Alman tarihinin en büyük kurtarma paketi olarak kayıtlara geçti.
İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,3 küçüldü. İngiliz ekonomisine ilişkin kötüleşen göstergeler, önümüzdeki yıl için durgunluk korkularını derinleştirdi. Bu durum Avrupa genelinde para politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırırken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını 50 baz puan artırmaya devam edeceğine dair yetkililerden gelen mesajlar gündemde kaldı.
Bu gelişmelerle birlikte İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,92, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,81, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,34 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,35 arttı.
Önümüzdeki hafta bölge genelinde açıklanacak bir veri bulunmazken, piyasalar Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak. İngiltere’de tatil nedeniyle salı ve cuma günleri işlem yapılmayacaktır.
BoJ’un bombalaması Asya’da ortalığı karıştırdı
Hong Kong borsası dışındaki Asya borsalarında satış ağırlıklı bir seyir gözlenirken, BOJ’un tahvil faiz hedeflerini genişletmesi başta tahvil piyasaları olmak üzere dünya çapında tüm varlık fiyatlarını etkiledi.
BOJ, politika faizini eksi yüzde 0,10’da sabit tutarken, Japonya’nın 10 yıllık tahvil getirisinde getiri eğrisi kontrolü için kullandığı aralığı 25 baz puan artırdı. Kararın ardından Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 0,45 seviyesini test etti.
Analistler, söz konusu kararın bankanın fiyatlar üzerindeki baskı sonrası para politikasındaki duruşunu değiştirebileceğine işaret ettiğini belirtti.
Çin Halk Bankası (PBoC) hafta boyunca 1 yıllık borç verme faiz oranını %3,65’te sabit tutarken, ülkede devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını risk algısının güçlü kalmasına neden oluyor.
Bu gelişmelerle birlikte haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 4,69, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 3,85 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,99, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise 0,73 azaldı. yüzde. gül.
26 Aralık ile başlayacak haftanın veri takviminde Salı günü Çin’de sanayi karlılığı ve Çarşamba günü Japonya’da sanayi üretimi izlenecek.
Borsa İstanbul rekor kırmaya devam ediyor
Yurt içinde BİST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 4,61 artarak 5.454,79 puanla haftalık kapanış rekorunu kırarak, 5.515,67 puanla tarihinin gördüğü en yüksek seviyesini gördü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta politika faizini değiştirmeden yüzde 9’da bırakmıştı.
Dolar/TL haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 0,15 üzerinde 18,6819’dan kapattı.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 5.500 ve 5.550 seviyelerinin direnç, 5.400 ve 4.380 puanlarının ise takviye olarak öne çıkabileceğini söylediler.
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımı, Perşembe günü ekonomik güven endeksi, Cuma günü TCMB toplantı tutanakları ve dış ticaret istikrarı verileri izlenecek.